אורז מלא – מתכון
מקובל לחשוב שאורז מלא הוא לא טעים. יש מספר סיבות לעניין זה וגם מספר פתרונות. בעבר, היו מייבאים לישראל רק סוג אחד של אורז מלא (והוא באמת היה לא טעים). כיום יש מגוון סוגי אורז מלא. כדאי לקנות כמה סוגים, לנסות, להכין ולטעום עד שמוצאים מה שאוהבים. בנוסף, בבישול חשוב להקפיד על מספר עקרונות פשוטים: כמות מים גדולה יותר מאשר בבישול אורז לבן,
מצרכים
- אורז
- מים
- שמן
- מלח
אופן ההכנה
- משרים את האורז כשעתיים לפחות, בהרבה מים. מסננים.
- על כל כוס אורז (לפני השרייה) מוסיפים 2.5 כוסות נוזל (כדאי ציר ירקות) , כפית שמן, בצל חצוי, פלח לימון וגזר שלם.
- מביאים לרתיחה, מערבבים, מחלישים את האש לבעבוע חלש ומכסים.
- מבשלים כ-35 דקות ובודקים מה כמות המים שנשארה (לא מערבבים אלא רק עושים חור במרכז ומסתכלים האם נשארו מים).
- אם לא נשארו– מוסיפים חצי כוס מים רותחים, מכסים ומבשלים עוד כעשר דקות. אם עוד נשארו מים – רק מכסים ומבשלים עוד כעשר דקות.
- בודקים שוב – אם האורז רך, מכבים את האש ומשאירים מכוסה לעוד 5 דקות. אם האורז עוד קשה – מוסיפים עוד חצי כוס מים רותחים, מכסים ומבשלים עוד כעשר דקות.
- את הלימון זורקים. את הבצל והגזר אוכלים או משליכים.
מומלץ לאכול את האורז לצד קטניות (שעועית, חומוס, עדשים, אפונה) – השילוב מספק חלבון מלא מהצומח (כגיוון לחלבון מן החי – מצוין וחשוב במיוחד לסובלים ממחלות לב וכל דם). כמו כן, תמיד מומלץ להגיש ירקות כתוספת. הירקות בתמונה הם ברוקולי, גמבה ורצועות גזר מאודות. בצל ירוק לקישוט. אידוי היא שיטה פשוטה, קלה, בריאה ומהירה לרכך ירקות – פשוט מניחים את הירקות על שושנת אידוי בתוך סיר מכוסה עם מעט מים רותחים. מביאים לרתיחה ומאדים עד שמתרכך אך הירקות עדיין פריכים. אורז מלא מכיל סיבים תזונתיים ומינרלים אשר חסרים מהאורז הלבן, שהוא למעשה אורז מקולף, מעובד, בו חסרים מרכיבים תזונתיים חשובים.