המבורגר סייטן טבעוני – סייטן הוא חלבון שמופק מחיטה (ישנם גם סוגי סייטן נוספים, ממקורות צמחיים אחרים – סייטן עדשים, סייטן קינואה). משרד הבריאות ממליץ לשלב חלבון ממקור צמחי מספר פעמים בשבוע כתחליף לחלבון מן החי.
מחקרים רבים מצביעים על יתרונות בריאותיים (הורדת הסיכון למגוון מחלות – לב וכלי דם, סוכרת, סוגים של סרטן ועוד) כתוצאה של גיוון מקורות החלבון ובעיקר בתוספת חלבון ממקור צמחי כחלק מתזונה מאוזנת.
מצרכים – המבורגר סייטן
- כ-150 גרם סייטן (של טבע דלי, בטעם מסורתי, לדעתי הכי טעים)
- 1 כף רוטב סויה/תמרי מופחת נתרן
- 1 כפית מולאסה כהה (או סילאן, או דבש או כל תחליף אחר)
- 2 כפות קמח שיבולת שועל
- 1 כף פשתן טחון
- + 3 כפות מים (מסמיך וקושר את המסה, במקום ביצה)
- 1 בצל קצוץ
- 3-4 שיני שום קצוצות
- צרור פטרוזיליה
- 1-2 זוקיני/קישוא (אם הקישוא מלא מים, משליכים את מרכז הקישוא ומשתמשים רק בהיקף)
- כף שמן זית
- 1 כף זרעי כמון שלמים (השתדלו להשתמש בזרעים שלמים ולא באבקה. הטעם שונה לחלוטין)
- 1 כפית פפריקה מתוקה טחונה
- חצי כפית צ’ילי גרוס או תבלין חריף אחר או תערובת קארי חריפה (לא חובה)
- רבע כפית אבקת זרעי חרדל
- מלח לפי הטעם
- רבע כפית פלפל שחור
אופן ההכנה
- במחבת מכוסה, מטגנים את הבצל בשמן עד הזהבה. מוסיפים את השום הקצוץ למשך כחצי דקה ומסירים מהאש.
- במעבד מזון, קוצצים את הסייטן, בפולסים, עד קבלת גושי סייטן קטנים (לשים לב לא לטחון לגמרי, על מנת שיישאר מרקם גושי, שאפשר לנגוס). מערבבים את גושי הסייטן עם רוטב הסויה/תמרי והמולאסה.
- במעבד מזון, טוחנים את הפטרוזיליה, הקישוא הבצל והשום המטוגנים עד קבלת מחית חלקה. מעבירים את התערובת לבד חיתול וסוחטים להוצאת רוב הנוזלים.
- במחבת קטן, על אש בינונית, קולים את זרעי הכמון תוך ערבוב במשך כדקה.
- בקערה, מערבבים את כל חומרי התערובת (בידיים). בידיים רטובות, יוצרים קציצות בעובי 1-2 ס”מ ומטגנים על אש בינונית, 1-2 דקות מכל צד. מגישים עם ירקות ורטבים בלחמניית המבורגר או בצלחת לצד ירקות וטחינה.