הנחיות התזונה של משרד הבריאות
הנחיות התזונה של משרד הבריאות: תזונה נאותה ידועה כמרכיב הכרחי בשמירה על בריאות הגוף ומניעת מחלות.
לאחרונה פרסם אגף התזונה את הנחיות התזונה של משרד הבריאות: המלצות מעודכנות בנוגע לשמירה על תזונה נאותה ואורח חיים בריא, ובכך הצטרף לרשימה ארוכה של מדינות שעשו כך על מנת להיאבק בתופעת ההשמנה העולמית ולעודד אימוץ אורח חיים בריא.
הנחיות אלו חשובות הן לשמירה על דיאטה אפקטיבית ותקינה לאלו המעוניינים להוריד במשקל, והן לאלו המעוניינים לשמור על בריאותם ולצרוך מזון מזין ובריא. אנו מביאים בכתבה זו את עיקרי ההמלצות לעיונכם.
חשיבות תזונה נאותה
מחקר שנעשה בשנת 2010 באוניברסיטת הרווארד, מפרט את החשיבות של אכילת מזון בריא, כפי שהוא מוגדר בפירמידת המזון, המכילה את שש הקבוצות המחלקות את סוגי המזון (לחצו כאן לעיון בפירמידה באתר משרד הבריאות).
פירמידת המזון
מתוך שש הקבוצות, חמש קבוצות הינן חשובות ומומלצות לצריכה יומיומית – דגנים, ירקות, פירות, מזונות עשירים בחלבון ומזונות עשירים בשומן, וקבוצה שישית שמתוייגת כאינה הכרחית לשימוש כלל. (כפי שוודאי ניחשתם, קבוצה זו מורכבת מחטיפים, ממתקים ושתייה מתוקה).
ברקע הפירמידה נמצאת ההנחייה החשובה להקפדה על פעילות גופנית, אשר נמצאה כמשפיעה באופן מובהק, באינספור מחקרים, גם לשמירה על משקל גוף תקין, גם על המצב הבריאותי, מפחיתה מתחים, תורמת לשיפור במצב הרוח ולתחושת ערך עצמי גבוהה.
המחקר התבסס על עקרונות התזונה הים תיכונית, בהתבסס על מחקרים רבים המוכיחים את יתרונותיה, הן לחולים המעוניינים לשפר את מצבם הבריאותי, הן לאנשים המעוניינים לרזות והן לאוכלוסייה הכללית.
המחקר קובע באופן חד משמעי, שישנו קשר ישיר בין טבלת עקרונות התזונה הבריאה (לחצו כאן לקריאת הטבלה) ובין הקפדה על אורח חיים בריא.
(לחצו כאן לקריאת המאמר)
הנחיות התזונה החדשות של משרד הבריאות
- יש לצרוך עד 2-3 מנות עוף והודו בשבוע, תוך הימנעות מבשר מעובד. לא מומלץ לצרוך בשר בקר יותר מפעם בחודש
- מומלצת מנת דג אחת בשבוע
- יש לצרוך לפחות 7-8 מנות של ירקות ופירות ביום, כאשר לפחות 5 מהן מנות של ירקות. את הפירות יש לצרוך בשלמותם ולא כמיץ ולהימנע מקילוף במידת האפשר
- מומלץ לצרוך 2-3 מנות חלב או סויה ביום
- יש לצרוך קטניות (עדשים, שעועית, גרגרים חומוס וכד’) על בסיס יומי, במקום או בנוסף למנה הבשרית (לא פורסמה כמות יומית מומלצת)
- מומלץ לשלב בתפריט אגוזים וזרעים, לא קלויים ולא מומלחים
- יש להעדיף שמן זית על שמנים אחרים, הן לבישול קצר והן לתיבול
- מומלץ להשתמש בתבלינים, עשבי תיבול, בצל ושום, הן בשל היתרונות הבריאותיים, והן בשביל הטעם – בכדי להקל על ההפחתה בצריכת המלח
- יש להקפיד על שתיית מים מרובה, בעיקר בימי הקיץ החמים
- יש להמנע ממזון מעובד לחלוטין
הנחייה חשובה נוספת שפירסם משרד הבריאות, היא אזהרה מפני דיאטות ״בזק״ ודיאטות ״כאסח״.
לעיתים יש נטייה לחשוב שעל מנת לרדת מהר במשקל, עלינו לאכול מעט קלוריות שכן ״ככל שנכניס פחות, נעלה פחות״. דיאטות אלו אינן אפקטיביות במקרה הטוב, ומסוכנות מאוד לבריאות לטווח הארוך.
הן עלולות לפגוע במערכות שונות בגופנו עד כדי מצב של סיכון חיים ומוות.
המסקנה העולה מן המחקרים היא שדיאטה יעילה חייבת לכלול מגוון מזונות אשר יספקו לגופנו את צרכיו התזונתיים בצורה טובה. יש לצרוך תפריט מאוזן ולבצע פעילות גופנית באופן תדיר.
דבר נוסף וחשוב מאוד: לקבוע יעדים ריאלים ובריאים לירידה במשקל. ירידה מהירה מאוד גם תעשה נזק לגוף וגם תביא לאחר מכן לעלייה מהירה למשקל גבוה מהמשקל ההתחלתי, טרום הדיאטה.
אנו בשף הבריא, בניהולו של שגיא שורץ, שף-דיאטן מוסמך, מתעדכנים באופן תדיר במחקרים החדשים ביותר בתחום התזונה והדיאטה וכן בהמלצות משרדי הבריאות בישראל ובעולם על מנת לדאוג לבשל ללקוחותינו ארוחות בריאות ומזינות, בהתאם לעקרונות התזונה העדכניים ביותר.
כל לקוח או לקוחה עוברים תהליך איפיון תזונתי, על מנת שנוכל להרכיב להם ארוחות אשר תואמות את הצורך התזונתי באופן המדויק ביותר, להשגת היעדים בצורה מיטבית, בין אם המטרה היא לרדת במשקל, לשמור על משקל תקין, להקפיד על תזונה בריאה או כל מטרה אחרת.