חומרים משמרים – רק מזיק או גם משמין?
חומרים משמרים – מהם? ולמה הם משמשים?
חומרים משמרים הינם מגוון חומרים בהם נעשה שימוש בתעשיית המזון, על מנת להאריך את חיי המדף של המוצרים ולמנוע הרעלות וקלקול מזון. בישראל, מוצרים שנעשה בהם שימוש בחומרים משמרים מסומנים באות E, בהתאם לתקנות הכנסת שנקבעו בשנת 2000.
נהוג לחלק את החומרים המשמרים ל3 משפחות:
סורבטים – חומרים משמרים היעילים נגד פטריות ועובשים.
בנזואיטים – חומרים קוטלי חיידקים.
סולפיטים – חומר משמר נוגד חמצון.
היתרון של שימוש בחומרים אלה הוא מאוד ברור – הם מונעים קלקול של המזון אליו הוסיפו אותם.
לגבי החסרונות והנזקים העלולים להיגרם כתוצאה מהשימוש בהם, התגלה בשנים האחרונות מידע שעשוי להיות מטריד.
במספר מחקרים עלה חשש להשפעות השליליות של חומרים משמרים. ישנן אף טענות כי גורמים בתעשיית המזון, לכאורה, עומדים מאחורי מחקרים וחוות דעת, שאמינותם מוטלת בספק, הממעיטים בהערכת הנזקים הנגרמים מחומרים משמרים על מנת לשרת את האינטרסים הכלכליים של תעשיות המזון.
נקודה אחת חשוב להדגיש: חומרים משמרים מועילים יותר ליצרן המזון מאשר לצרכן המזון. היצרנים משתמשים בהם על מנת למקסם רווחים: ככל שהמוצרים יוכלו להישמר לאורך זמן רב יותר בחנויות, כך היצרן מרוויח יותר. הצרכן, לעומת זאת, עלול להיחשף לנזקים שונים לגופו כתוצאה מצריכת חומרים משמרים.
אז מהי בעצם הבעיה עם שימוש בחומר משמר?
כיום ידוע כבר שגופנו מכיל חיידקים, רבים מהן מתרכזים במערכת העיכול, וחלקם חשובים מאוד לתהליכי העיכול ושאר התהליכים הביולוגיים של הגוף. נהוג לכנותם חיידקים “טובים” אשר שומרים על בריאותנו התקינה. כאשר יצרני המזון מוסיפים למזון חומר משמר קוטל חיידקים, הוא מגיע למערכת העיכול שלנו ואינו בורר בין החיידקים; הוא קוטל חיידקים מזיקים במידה זהה לקטילתם של החיידקים הטובים ובכך עלול לגרום למגוון בעיות בריאותיות שונות.
בעיה נוספת שמביאים איתה החומרים המשמרים היא אלרגיה. שימוש בחומר משמר ממשפחת הבנזואים או הסולפיטים עלול לגרום לתגובות אלרגיות אצל קבוצות באוכלוסיה שרגישות לחומרים אלו; חומר משמר ממשפחת הבנזואיטים עלול לגרום לגירויים בעור ואילו חומר משמר ממשפחת הסולפיטים עלול לגרום לקשיי נשימה, בעיקר אצל הסובלים מאסטמה. בנוסף, הבנזואיטים יוצרים תגובה כימית עם הוויטמין C אשר בגוף והופכים לחומר רעיל בשם בנזן, חומר הגורם להפחתה בייצור תאי הדם ועלול לגרום אל ללוקמיה. ידוע גם כי הסולפיטים פוגעים ביעילות התפקוד של ויטמין B1 בגוף, ויטמין החשוב לתפקוד מערכת העצבים.
ומה הקשר בין חומר משמר להשמנה?
מחקר חדש שהתפרסם השנה, בדק את ההשפעה של חשיפה ממושכת לחומר משמר על עכברים. העכברים נחשפו לחומר הנקרא פרופיונט, אשר מונע התפתחות עובש וחיידקים ומאושר ע״י הFDA כחומר משמר. תוצאות המחקר מצאו קשר בין מתן החומר לעליה ברמות הסוכר בדם העכברים, ומשקלם עלה באופן משמעותי לאחר חשיפה ממושכת. כמובן שלא ניתן להסיק מכך באופן חד משמעי בנוגע להשפעת החומר על בני אדם, אך המחקר מעורר חששות שהנזקים של חומרים משמרים הינם בעלי טווח רחב עוד יותר מכפי שחשדנו עד היום.
(לקריאת המאמר לחצו כאן)
אז מה אפשר לעשות?
הבחירה, האם לרכוש מוצרים המכילים חומרים משמרים או לא היא אך ורק בידינו. מודעות לנושא היא שם המפתח. הדרך הפשוטה ביותר היא להימנע מרכישת מוצרי מזון שמכילים חומרים משמרים – פשוט לקרוא את רשימת הרכיבים ולבדוק האם המוצר מכיל חומר משמר או לא. אינכם יכולים לשנות את תעשיות המזון, אך אתם יכולים לקחת אחריות אישית על האוכל שאתם קונים ומכניסים לפה.
ארוחות השף הבריא טריות ואינן מכילות חומרים משמרים