שניצל טבעוני – דיאטה טבעונית הופכת פופולרית יותר ויותר בכל יום – וממגוון סיבות טובות! חלקן בריאותיות, חלקן מתוך דאגה לאיכות הסביבה וחלקן מצפוניות.
טבעונות היא הימנעות מכל מזון שמקורו מן החי – בשר, דגים ופירות ים, מוצרי חלב, ביצים ודבש (שמיוצר על ידי דבורים) וכן חרקים/זוחלים וכו’. המקור העיקרי לחלבון בתזונה זו הוא קטניות, ביניהן הסויה, עליה הרחבנו בשבוע שעבר (לקריאה לחצו כאן). בתזונה טבעונית מאוזנת, ניתן לקבל את כל רכיבי המזון הדרושים לצורך שמירה על בריאות תקינה, פרט לויטמין B12, אותו יש לצרוך באמצעות תוסף. על יתרונותיה הרבים של תזונה צמחונית כבר כתבנו בעבר, והם מגובים במספר רב של מחקרים.
פעמים רבות אנשים מבלבלים בין דיאטה טבעונית, שכפי שצוין לעיל, היא הימנעות מכל מזון שמקורו מן החי לבין דיאטה ואורח חיים בריא.
חשוב לשים לב כי לא כל דיאטה טבעונית היא בריאה ותזונה בריאה היא לא בהכרח טבעונית. לכל אדם מתאימה דיאטה שבריאה עבורו/ה ואין שני אנשים זהים, כך שדיאטה שתהיה מאוד בריאה לאחד, עשויה לא להתאים כלל לאחרת.
עכשיו שפתרנו את הסוגיה הזו, בואו ניגש לעניין – גם טבעונים אוהבים שניצל ורוצים שהוא יהיה (קודם כל והכי חשוב) – טעים! ושיכיל הרבה חלבון ואם אפשר שיהיה גם בריא. אז בואו נראה איך עושים את זה:
שניצל טבעוני תירס/טופו
מצרכים
- 1 כוס גרגירי תירס קפואים
- 1 חבילה טופו טבעי (1 חבילה)
- 1 כפית שמן זית
- 1 בצל קצוץ
- 1-2 שיני שום
- חופן בצל ירוק קצוץ
- קורט מלח
- רבע כפית פלפל שחור
- כפית פפריקה מתוקה
לציפוי
- חצי כוס פירורי לחם
- 2 כפיות שמן זית
אופן ההכנה
- מרתיחים את גרגירי התירס במים במשך 3-4 דקות. מסננים ומקררים.
- במחבת, מטגנים את הבצל בשמן עד שמזהיב.
- במעבד מזון, טוחנים את הטופו עם השום, התבלינים והבצל עד קבלת תערובת חלקה.
- מערבבים את התירס עם הבצל הירוק ותערובת הטופו עד קבלת תערובת אחידה.
- מכינים את הציפוי – בקערה, מערבבים היטב את פירורי הלחם עם השמן לציפוי.
- מחממים תנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
- יוצרים מהתערובת כ-4 קציצות שטוחות בצורת שניצל ומצפים בפירורי הלחם.
- מניחים את השניצלים בתבנית ואופים כ-10-15 דקות.
המבורגר עדשים
מצרכים
- כוס עדשים ירוקות או שחורות
- 2.5 כוסות מים
- קורט מלח
- 1 כף שמן זית לטיגון הבצל
- 3-4 שיני שום קצוצות
- 1 בצל בינוני , חתוך לקוביות
- 1 גזר , חתוך לקוביות
- פלפל גרוס 1/2 כפית
- כמון שלם 1/2 כפית
- חצי כוס שיבולת שועל גרוסה דק (לנמנעים מגלוטן ניתן להחליף בקמח חומוס)
- חצי פלפל צ’ילי קצוץ דק (מומלץ, לא חובה)
- צרור כוסברה טרייה קצוץ (מומלץ, לא חובה)
- 2 כפות שמן זית למריחת הקציצות
אופן ההכנה
- מביאים עדשים לרתיחה במים, מחלישים את הלהבה ומבשלים על אש קטנה כחצי שעה או עד שהעדשים רכות. מסננים.
- מטגנים את הבצל והגזר בשמן עד שהבצל משחים, 5-7 דקות (ניתן לערבב עם השמן ולצלות בתנור כ-10 דקות, במקום לטגן)
- בקערה מערבבים היטב את כל החומרים. מניחים במקרר למשך כעשר דקות, לאפשר לנוזלים להיספג.
- מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים בשמן זית. מחממים תנור ל-200 מעלות.
- יוצרים כ-4-5 קציצות. ומניחים בתבנית. בעזרת מברשת או שפריצר משמנים את ההמבורגרים במעט שמן זית.
- אופים בתנור במשך כעשר דקות- רבע שעה, או עד שההמבורגר משחים.
- מחכים 3-4 דקות, לאפשר לקציצות להתייצב.
- מגישים בלחמניית המבורגר, עם כל הירקות והרטבים שאוהבים.