דיאטה בהתאמה אישית – בעולם הדיאטות המגלגל, כ-60 מיליארד דולר ביום (נכון לשנת 2019), רב הנסתר על הגלוי.
המידע עליו אנו מסתמכים משתנה חדשות לבקרים.
כמעט מדי יום מתפרסם מחקר חדש או כותרת מפוצצת נוספת בעיתון שסותרת את כל מה שידענו עד היום על דיאטה ומכריזה על כך שיש דיאטה חדשה והיא זו אשר תסייע לכם לרזות!
מה כל זה אומר?
אנו מסתמכים במקרה הטוב על תוצאות מחקרים שנבדקו על אוכלוסיות מסוימות (שבמקרים רבים אינן רלוונטיו עבורנו), ובמקרה הרע (מאוד) על ההצלחה של אדם מפורסם, סלב מתחלף כלשהו, שהפחית הרבה ממשקל גופו והכריז על כך שמצא את הנוסחה המושלמת לדיאטה שתהפוך גם אתכם לרזים, יפים ומאושרים! (אולי לא..)
רק בשנה האחרונה, ארגוני בריאות ברחבי העולם עדכנו את ההמלצות שלהם בנוגע לצריכה של סויה, כולסטרול, תדירות צריכת חלבון מן החי ותזונה צמחונית.
מסתבר, שאנחנו יודעים על תזונת האדם הרבה פחות ממה שחשבנו שאנחנו יודעים. מזון שנחשב כמזיק, ייתכן שאינו מזיק כלל או שהוא מזיק רק לחלק מן האנשים, ולהיפך – מזון שבעבר היה נחשב בריא באופן מוחלט לכלל האוכלוסייה הבריאה, יתכן שעשוי להזיק לחלקים נרחבים באוכלוסיה.
למעשה, ניתן לומר היום במידה רבה של וודאות כי לכל אדם תגובה אישית שונה למזונות שונים.
מידע חדש זההוביל להתפתחותו של תחום חדש ומרתק בחקר התזונה האנושית – חקר התזונה המותאמת אישית.
מחקרים בתחום זה מנסים לענות על השאלות:
- כיצד ניתן לדעת אם מזון מסוים מועיל או מזיק לאדם מסוים?
- האם ניתן למצוא שיטה על פיה ידע כל אדם בדיוק כיצד הוא אמור לאכול?
(מה לאכול וכמה לאכול על מנת להגיע למשקל האידאלי ולשמור על בריאות מיטבית ושאלות רבות נוספות בתחום זה. )
אחת התיאוריות המובילות כיום היא כי תגובתו של כל אדם לתזונה נקבעת על פי הגנים של אותו אדם ועל ידי אוכלוסיית חיידקי המעי שלו/ה.
מחקר מאוד מעניין שבוצע בנושא זה בעת האחרונה, הוא מחקר רחב היקף שבוצע כאן בישראל, במכון וייצמן, בהנהגת פרופ’ ערן סגל וד”ר ערן אלינב. במחקר נוטרו רמות הסוכר בדם של 800 נבדקים במשך שבוע שלם.
החוקרים מצאו שרמות הסוכר בדם של הנבדקים הושפעו באופן שונה ממזונות שונים. לאחר מכן, פיתחו החוקרים אלגוריתם המנבא במדויק את רמות הסוכר בדם של הנבדקים לאחר אכילת מזונות שונים, בהתבסס על מדדי בדיקות דם, הרגלי תזונה, מדדי גובה ומשקל, רמת ביצוע פעילות גופנית והרכב חיידקי המעי. החוקרים טוענים למעשה, כי באופן זה ניתן לצפות בדיוק כיצד כל מזון ישפיע על רמות הסוכר בדם של כל נבדק.
אחד מגורמי הסיכון לסוכרת מסוג 2 ולתסמונת המטבולית, הכוללת השמנה, יתר לחץ דם, כבד שומני, עודף טריגליצרידים ומחלות לב וכלי דם, הוא רמות הגלוקוז בדם. מסיבה זו, נטען כי שמירה על רמות תקינות של גלוקוז בדם היא הכרחית לצורך שמירה על הבריאות ועל המשקל.
במחקר קליני רנדומלי כפול סמיות, מצאו החוקרים כי התערבות תזונתית המבוססת על האלגוריתם הנ”ל סייעה באופן חד משמעי באיזון רמות הגלוקוז בדם לאחר ארוחה.
המשמעות המעשית של המחקר (לטענת החוקרים) היא שעל פי תוצאות בדיקה גנטית ובדיקה של הרכב אוכלוסיית חיידקי המעי של אדם ניתן לקבוע אילו מזונות ייטיבו או יזיקו לו – מה כדאי לצרוך וממה עדיף להימנע.
דיאטה בהתאמה אישית
(לקריאת המאמר משנת 2015 לחצו כאן)
בעקבות מחקר זה ומספר מחקרים דומים לו, הוקמו מספר חברות העושות שימוש באלגוריתם הנ”ל ובתוצאות בדיקות DNA ואף בדיקות צואה (המשקפת את אוכלוסיית חיידקי המעי) בכדי לנבא את תגובות הגוף למזונות שונים וללמד אותנו מה עלינו לאכול וממה עלינו להימנע.
במידה ותרצו עזרה בהכנת ארוחות בהתאמה אישית לצורך התזונתי והגנטי שלכם, נשמח כמובן לסייע לכם בעניין זה:
המשך שבוע נפלא,
שגיא וצוות השף הבריא