fbpx

הסוד להצלחה בדיאטה – אכילה מודעת

הסוד להצלחה בדיאטה – אם עקבתם אחרי הפוסטים שלנו בשבועות האחרונים, בטח הבחנתם כי קיימות אינספור תיאוריות בנוגע לתפריט עליו עלינו להקפיד על מנת לרדת במשקל. תחום חדש ומקורי בתחום התזונה בודק את הקשר בין…

הסוד להצלחה בדיאטה – אם עקבתם אחרי הפוסטים שלנו בשבועות האחרונים, בטח הבחנתם כי קיימות אינספור תיאוריות בנוגע לתפריט עליו עלינו להקפיד על מנת לרדת במשקל.
תחום חדש ומקורי בתחום התזונה בודק את הקשר בין האופן בו אנו אוכלים ומידת תשומת הלב שאנו מקדישים לאכילה, לבין ההשפעה על המשקל שלנו ועל מידת ה-well being שלנו.
 בהחלט נראה כי מאוד חשוב איך אנו אוכלים ולא רק מה אנחנו אוכלים.

בעבר, אכילה היתה אמצעי הישרדותי בעיקרו. אנשים היו אוכלים על מנת לספק לגופם את הדרוש על מנת להתקיים. עם התפתחותה של התרבות האנושית, הפכה אכילה למקור להנאה, לא פחות מאשר לצורך הישרדותי. 

מאז המצאת הטלוויזיה, ובהמשך, המחשב והטלפונים החכמים, הפכה האכילה לפעילות משנית למגוון פעילויות אחרות בחיים.

במקרים רבים, הפכה האכילה, להתנהגות אוטומטית.

אוטומטית במובן שהיא איננה קשובה או מודעת. פעמים רבות היא מושפעת מהרגשות שלנו (אכילה רגשית) או פשוט מהווה עיסוק נלווה לצפייה בטלוויזיה, לעבודה, או סתם נשנוש על הדרך, ומנותקת לחלוטין מתחושות הרעב והשובע.

מה מאפיין התנהגויות אוטומטיות? (בדומה לנשימה, לדוגמא)

  1. הן מבוצעות “כבדרך אגב”
  2. הן מתחילות ללא תשומת לב
  3. מרגע שהתחילו, הן ממשיכות ללא שליטה
  4. הן לא דורשות מאמץ רב 

מחקר עדכני הראה שאכילה אוטומטית נפוצה מאוד, ומתבטאת בין השאר בכך שאנשים אוכלים בגלל שהגיעה שעת הארוחה, ולא בגלל שהם חשים רעב. בנוסף, כשאנו רואים אוכל או שהוא נמצא במרחק נגיעה, צריכת המזון אוטומטית גדלה.

צורה נוספת של אכילה בלתי מודעת היא אכילה אימפולסיבית. כמו התנהגות אוטומטית, גם אימפולסיביות יוצרת אכילה מהירה, לא מכוונת. מחקרים מראים כי אימפולסיביות קשורה אף היא, בדומה לאוטומטיות, לאכילת יתר ולהשמנה.

מאפיינים אלו של האכילה מתקשרים גם לאכילה רגשית. אכילה רגשית נגרמת משימוש באוכל כמנגנון התמודדות עם רגשות שליליים.

במילים אחרות, אכילה ככלי להימנעות או דיכוי רגשות שליליים. הימנעות ודיכוי מסייעים לבריחה לטווח הקצר מהרגשות, אך אינם מהווים פתרון ארוך טווח. עם הזמן וככל שאכילה משרתת אותנו לצורך הימנעות ודיכוי רגשות שליליים, היא הופכת גם ליותר תכופה ולאוטומטית.

הסוד להצלחה בדיאטה

בגישת המיינדפולנס (התנהגות מודעת) מפתחים מודעות הנובעת מתשומת לב מוכוונת ושאיננה שיפוטית להתנהגויות יום-יומיות.

אחד הכלים במיינדפולנס הוא אכילה מודעת – מתן תשומת לב רבה לאכילה, במודעות גבוהה. אכילה מודעת מביאה את תשומת הלב של האדם בחזרה אל מה, מתי וכמה הוא אוכל.

ממצאים של מחקרים עדכניים מראים שאכילה מודעת מורידה את האוטומטיות מהאכילה, ומשפרת תגובות לחשקים, ולכן, מסייעת בבקרת משקל טובה יותר.

היא גם נמצאת בקשר הפוך לאימפולסיביות, מה שמחזק את ההשערה שאכילה מודעת עשויה לסייע בירידה במשקל ובשמירה עליו.

מחקרים מראים שאכילה רגשית מקושרת לעלייה במשקל, חרדה ודיכאון, בעוד שלאכילה מודעת קשר הפוך עם עלייה במשקל וחרדה וקשר ישיר ליציבות רגשית גדולה יותר.

בדרך זו, אכילה מודעת עשויה להפחית את ההשפעה של רגשות שליליים על התנהגויות אכילה.

לסיכום

למרות שהמחקר בתחום אכילה רגשית עדין בחיתוליו, התוצאות הראשוניות מראות שהתערבויות המבוססות על אכילה מודעת מסייעות בהפחתה במשקל ובשמירה על משקל תקין.

כמו כל טכניקה לשמירה על המשקל, על מנת להגיע לתוצאות ולשמור עליהן, חשוב להתמיד לאורך זמן.
מומלץ לפנות לדיאטנית המתמחה באכילה מודעת שתסייע לך בתהליך השינוי.
(לקריאת מאמר סקירה בנושא אכילה הרגשית בהתערבויות לירידה במשקל לחצו כאן).

מאחלים לכם המשך שבוע טוב ומודע

שגיא וצוות השף הבריא

מאמרים דומים

שבוע ניסיון עם השף הבריא

שבוע ניסיון עם השף הבריא

לרכישה




    * מידע תזונתי מעניין, בלי ספאם, ובמינון נמוך!