מהם ששת המכשולים הנפוצים בדיאטה?
אתם נכנסים במוטיבציה גבוהה ל”דיאטה” או למסגרת, צולחים חודש מצוין ושוב נופלים, קורסים, פורצים את הגבולות, הינה רשימה של ששת המכשולים הנפוצים בדיאטה שאולי מחבלים גם לכם וטיפים חשובים להתמודדות איתם.
אתם אוסרים על עצמכם מגוון רחב של מזונות וככל שיש יותר מזונות אסורים כך מתבשלת לה קריסה תלולה מלאת חטאים.
אתם כל הזמן צריכים לגייס כוח רצון, מתאפקים, מזכירים לעצמכם שככה לא תרזו, נמנעים מכל מה שאוהבים בגלל שזה “משמין”, וככל שמתקדמים תחושת המסוגלות יורדת.
אז מה כדאי לעשות?
- זכרו שאורח חיים בריא זה לא עונש, פנקו את עצמכם, תשקיעו באוכל טעים מזין משביע ואיכותי, תגוונו.
- זכרו שאוכל לא משמין!! הג’אנק מסביב לרוב הוא זה שתורם את הקלוריות העודפות מפני שהוא דחוס בקלוריות, לא מזין ולא משביע בכלל, נורא קל לאכול ממנו הרבה.
- אין דבר כזה אסור ומותר, כן, יש מזונות שיותר מקדמים אותנו למטרה ויש שפחות, אם לאכול עכשיו עוגה יעשה לכם טוב ויתן כוח ואורך רוח להמשיך במסגרת, כדאי לכם לאכול עוגה, גם אם זה לא בהכרח מזון שמקדם ירידה במשקל או מזין.
אתם מחסירים קבוצות מזון שלמות בארוחה– לא אוכלים פחמימות, מערבבים חלבון עם פחמימה, לא אוכלים ירקות ועוד. בסופו של דבר יהיה מאוד קשה פיזית לעמוד בזה. הגוף שלכם יצעק הצילו.
בהרבה דיאטות מנסים להאשים את הפחמימות בכל צרות העולם. הן משמינות, מקפיצות את האינסולין, מנפחות ובגללן יש תאונות דרכים ופקקים כל בוקר!
עכשיו ברצינות, פחמימות זה שם כולל למשפחה רחבה מאוד של מזונות, יש פשוטות, מורכבות, מתוקות, עשירות או דלות בסיבים.
הגוף שלנו מעדיף את הפחמימות כמקור אנרגיה, הפחמימות שנאכל בארוחה יספקו אנרגיה מיידית לגוף שלנו בין היתר לצרכי עיכול הארוחה, כשנאכל אותן נקבל תחושת שובע מהירה אבל קצרה.
מה קורה למי שבוחר להימנע מפחמימות? ההימנעות מהן בארוחה גוררת חשקים לאחר הארוחה, שבמקרה הטוב יובילו אותנו לאכול עוגיה במטבחון ועוד אחת כל חצי שעה עד הגעה לרעב מוגבר בארוחה הבאה. או במקרה הפחות טוב נצליח להתאפק רק עד הקריסה הבאה. היא תהיה ממש כמה שעות לאחר מכן. עם הבטחה שמחר נצליח ולא “נשבר”.
אם נוציא מן הכלל אנשים שמצליחים להתמיד בתזונה קטוגנית או ברנשטיין, (שם מגבילים ל20-40 גרם פחמימה ביום, זה מעט מאוד ומתאים לחלק מאוד מסוים מהאנשים) רוב האוכלוסיה הבריאה- או כמעט בריאה אוכלת ותאכל פחמימות. הם מסביבנו כל הזמן, והן חלק גדול מהמזונות הנגישים והמהירים לאכילה, במיוחד למי שעסוק. אפשר לאכול פחמימות ולרדת במשקל, אפשר גם לצמצם פחמימות ולהרגיש מצוין, המפתח הוא לעשות את זה בצורה נכונה.
בתור התחלה, כדאי לשלב פחמימה בכל ארוחה, כמות מינימלית תהיה פרוסה או 4 כפות. הכמות הזאת משתנה בהתאם לצרכי הגוף, זה אישי.
לסיכום: הורדת קבוצות מזון שלמות באופן מוחלט לא מקדמת אתכם, כמות הפחמימות הנכונה נגזרת מהצרכים האישיים שלכם והיא לא חייבת להיות קבועה.
יש לכם אכילה רגשית: אם אתם דווקא אוכלים מצוין, מאוזן וטעים ולא מגבילים יותר מידי את המגוון, ועדיין פה ושם, אולי כל יום אולי פעם בשבוע אתם מרגישים מוצפים, וצריכים את כנחמה או חיבוק.
חשוב לזכור- אכילה רגשית זה לא דבר רע
זה כלי שפיתחנו לעצמנו כדי להכיל או להתמודד עם סיטואציות שלא “בא לנו” להיות איתן, כשאנחנו צריכים להעביר נושא, להרגיש תחושת הנאה, להיות עסוקים במשהו כיפי.
אז אנחנו הולכים לאכול.
הפתרון, הוא לא להפסיק לאכול אכילה רגשית כי זה לא יעזור. אם הייתם יכולים לעצור את עצמכם כבר הייתם עושים את זה.
אלא, למצוא כלים נוספים כדי להכיל את הסיטואציות האלו, כדי להתמודד איתן.
השלב הראשון בהתמודדות עם אכילה רגשית הוא זיהוי, כדי לזהות בוודאות מצבים כאלו צריך לנפות את כל הסיבות האפשריות לקריסה, כך שיהיה קל וברור מה קרה: חשוב לאכול מאוזן ומשביע ולישון טוב!
לסיכום- אכילה מאוזנת שקשובה לצרכי הגוף ושינה טובה יעזרו לכם לזהות ולאפיין טוב יותר מה הטריגר לקריסה ואם הוא רגשי.
אתם נשקלים כל הזמן– ריבוי שקילות לרוב מוריד מוטיבציה, כי איזה שינוי כבר אפשר לראות בפחות מיממה? אם ירדתם זה יהיה מעט מידי ואם עליתם זה יהיה אסון.
במקום להישקל כל הזמן- קבעו יום בשבוע שבו נשקלים ואל תתפתו להישקל לעיתים תכופות, זכרו שהמשקל הוא רק חלק מהפאזל הוא נותן לנו כיוון, נרצה לראות מגמה של ירידה במשקל, אבל גם שיפור במדדים נוספים, כמו הרגשה פיזית טובה, שובע, קלילות, סיפוק מהאוכל, שינוי בהיקפים ובהרכב הגוף.
אתם מציבים יעדים מאוד רחוקים– למשל לרדת 20 ק”ג ב3 חודשים, לחזור למשקל של החתונה תוך חצי שנה- למרות שמאז החתונה עברו 20 שנה!!
הציבו יעדים קטנים, מטרות ישימות ונגישות, למשל ירידה של 2 ק”ג בחודש. זכרו שלא עליתם את המשקל העודף בחודש ואין שום סיבה שכולו ירד בתקופה כזאת קצרה. חפשו דרכים נוספות למדוד הצלחה בתהליך.
רעות לביא יששכר, דיאטנית, תזונה קשובה לאנשים עסוקים
https://www.facebook.com/tzunakshuva