מזון מעובד – מחלת הסרטן מהווה מגיפה עולמית, עם כ-14 מיליון חולים חדשים בשנה (נכון לשנת 2012).
עפ”י הערכת גופי מחקר גדולים (World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research), ניתן למנוע כשליש מהם (!) באמצעות שינוי אורח חיים והרגלי תזונה.
לכן, אימוץ דיאטה ללא מזון מעובד, כלומר תזונה מאוזנת ומגוונת (בנוסף להמנעות מטבק והפחתת שתיית אלכוהול) מהווה אסטרטגיה חשובה למניעת סרטן.
ולמרות זאת, המגמה בעולם היא הפוכה! צריכה המזומנות האולטרה מעובדים רק הולכת וגוברת.
מזונות אלו עוברים תהליכים פיזיקליים, ביולוגיים וכימיים הגורמים להם להיות בטוחים מבחינה מיקרוביולוגית (מניעת קלקול), נוחים לאחסון ולשימוש וזולים.
על פי סקרים שבוצעו באירופה, ארצות הברית, ניו זילנד וברזיל, מזונות אולטרה-מעובדים מהווים 25-50% מצריכת הקלורית היומית במרבית האוכלוסייה!
רבע עד חצי מהצריכה הקלורית היומית ממקורות מעודדי סרטן!
מזון מעובד – אילו מאפיינים שלו עשויים להיות מעורבים בגרימת מחלות?
- מזון מעובד מכיל תכולה גבוהה של סוכר מזוקק ומלח, לצד תכולת סיבים וויטמינים נמוכה.
- תכולה גבוהה של חומרים כימיים קרצינוגניים (מסרטנים) הנוצרים כתוצאה מחשיפה לחום גבוה במיוחד
- האריזה של מזונות אולטרה-מעובדים, הבאה במגע עם המזון עצמו, עלולה להכיל בעצמה חומרים מאפיינים קרצינוגניים וכאלו העשויים לשבש את המערכת האנדוקרינית.
- תוספים– מזונות אולטרה-מעובדים מכילים כמות מותרת אולם שנויה מאוד במחלוקת של תוספים, כמו סודיום-ניטריט בבשר מעובד או טיטניום-דיאוקסיד (פיגמנט לבן), החשודים כבעלי תכונות קרצינוגניות.
אילו תהליכים עוברים מזונות אולטרה-מעובדים?
תהליכי העיבוד של מזון מעובד, כוללים בעיקר הידרוגנציה, הידרוליזה, אקסטרוזיה ושינוי צורה. חומרי טעם, צבע, חומרים מתחלבים, ממתיקים ושלל תוספים מוספים לעיתים קרובות למזונות אלו בכדי לחקות מאפיינים סנסוריים של מזונות לא מעובדים שונים או בכדי להסוות איכות ירודה של מוצרים.
מאילו מזונות כדאי להימנע?
- לחמים ולחמניות ארוזים
- חטיפים מתוקים או מלוחים
- ממתקים וקינוחים
- שתייה מתוקה
- מוצרי בשר עוף ודגים מעובדים, כגון: שניצלים, כדורי בשר וכד
- מרקים ונודלס להכנה מהירה
- ארוחות קפואות מוכנות שאינן מחומרים טבעיים בלבד או ארוחות להכנה מהירה
- מזון מעובד המכיל בעיקרו סוכר, שמנים ושומנים
- מזונות המכילים מרכיבים (שלא נהוג להשתמש בהם להכנת אוכל) כמו שומן מוקשה, עמילן מעובד וחלבון איסולאט
מחקר מתמשך מציג תוצאות
מחקר ה- NutriNet-Santé הוא מחקר עוקבה צרפתי מתמשך המתנהל באמצעות האינטרנט החל משנת 2009, ומטרתו ללמוד את הקשר בין תזונה (כולל התנהגויות תזונתיות ומצב תזונתי) לבריאות.
אחת המטרות של המחקר הנ”ל היתה להעריך את הקשר בין צריכת מזונות אולטרה מעובדים וסיכון לסרטן. חלק זה של המחקר כבר נבדק, ותוצאותיו פורסמו במאמר לפני כחודש. (לקריאת המאמר לחצו כאן)
המחקר כלל (עד לשלב זה) 104980 משתתפים ובמסגרתו נבדקו הרגלי הצריכה של 3300 מזונות שונים.
התוצאות הראו קשר בין צריכת מזונות אולטרה מעובדים לעלייה בכ-10% בסיכון לסרטן בכלל, ולסרטן שד, ערמונית ומעי גס בפרט.
במסקנותיהם, קוראים החוקרים להמשיך ולחקור את השפעת המזונות האולטרה-מעובדים על הסיכון לסרטן ועל הבריאות בכלל.
לא כל מה שדיאטטי הוא בריא!!!
רבים מתבלבלים וחושבים שאם הם צורכים מעט קלוריות או אם הם שומרים על המשקל אז זה אומר שהם גם שומרים על הבריאות. זה פשוט לא נכון!
לדוגמא חטיף שהאריזה שלו ירוקה וכתוב עליו דיאט או דל קלוריות או כל דבר אחר שמתיימר לעזור לכם לרדת במשקל, עלול להיות המזון הכי מעובד שקיים! וגם אוכל “דיאטטי” שכולל רק 1200 קלוריות ביום, עלול להכיל כמות אדירה של מזון מעובד שהדבר האחרון שהוא יעשה זה לשמור על הבריאות שלכם. אז בבקשה שימו לב מה מוכרים לכם!
אנחנו בשף הבריא לא מחכים לתוצאות של מחקרים נוספים!
מתחילת דרכנו היה לנו ברור – אנחנו הולכים על דיאטה ללא מזון מעובד. כלומר, לא מכניסים מזונות מעובדים (ובטח שלא אולטרה-מעובדים) לא למטבח, ולא לפה. על מנת לשמור על בריאותכם, אנו דואגים תמיד להתעדכן במחקרים חדשים ולבשל בהתאם להמלצות התזונתיות העדכניות.
שימרו על עצמכם!
שיהיה שבוע טוב ובריא,
שגיא וצוות השף הבריא
אולי יעניין אתכם :